Ronneby Kommun
Gå till nya Ronneby.se
Du är här: Invånare/Besökare/Om Ronneby/Ronneby Brunnspark

Ronneby Brunnspark

Källan hittas

 År 1705 hittade man en källa med järnhaltigt vatten vid Ronnebyåns västra strand. Detta var början till Ronnebys kurortshistoria. Vattnet tappades upp i badkar för patienterna att bad i och på flaska för att säljas i stadens apotek.

Än idag kan man smaka på vattnet ur handpumpen bredvid Gamla Källan.  

Populär kurort

Under slutet av 1800-talet fick den danske landskapsarkitekten Henry August Flindt i uppdrag att bygga ut Ronneby Brunn. Till sin hjälp hade Flindt trädgårdsmästaren Henrik Madelung.

Ronneby Brunn blev snabbt vida berömt för sina varierade kurbehandlngar, sitt fashionabla hotell, sin fina promenadpark och den naturlika skogen med utsiktsplatser och musikpaviljonger.

Brunnsskogen hade också platser dit man kunde dra sig tillbaka i enskildhet. I dagens Brunnspark är Japanska trädgården ett exempel på en sådan plats.  

Dagens park

Idag finns inga musikpaviljonger kvar i Ronneby Brunnspark och brunnsgästerna myllrar inte vid källan. Men parken finns kvar med sina promenader och vackra blomsterplanteringar.   

Även Brunnsskogen finns där med sina tallar, idegranar, gamla ekar och bokar och den lilla sjön, Trollsjön, i skogens mitt. Gångstigarna påminner om kurortens storhetstid, liksom alla trävillor, brunnshallen och badhuset som alla var delar av brunnsgästens vardag. 

Idag är parken full av liv - här finns ett äventyrsbad, minigolfbana, tennisbanor och stora ytor för lek och avkoppling. Under sommaren avlöser evenemangen varandra och hos Naturum Blekinge, beläget i Villa Gymnastiken intill Brunnshallarna, kan man lära mer om vårt kulturlandskap och vår fauna.   

 Tips! På söndagar, från mitten av april till slutet av oktober, pågår den populära loppmarknaden i Brunnshallarna kl 9-14.